Parlem de blocs

“Uns som explicacontes, d’altres mentiders piadosos, altres somiadors, altres som uns i aquests uns som els altres. En definitiva, a tots ens inspira la vida. Els Bloggers ens donen la oportunitat de dir al món tant el que pensem com el que deixem de pensar. Si ets un blogger, t’agradaria ser-lo o t’interessa el que expliqui la gent, aquesta és la teva comunitat.” Comunitat Blogger Espanya a la xarxa social Orkut.

Tuesday, May 30, 2006

Podcasting: el fill espavilat dels blocs.

Actualment hi ha al món uns 140 milions de reproductors d’MP3 i al 2010 es calcula que la xifra es doblarà, segons un estudi d’Instat sobre els aparells portables. I si fins a principis del segle XXI, podem dir que ha sigut l’època del text a Internet, a partir de l’any 2005, l’àudio s’ha començat a mostrar com el mitjà més seguit a la Xarxa els pròxims anys. I a banda de l’ús cada cop més creixent de les cançons en format MP3, el podcasting, l’evolució del concepte de bloc que passa del text cap a la veu, es troba en un augment constant. Si posem la paraula “podcast” a Google ens surten 320.000.000 d’entrades a aquesta paraula, però és que cada dia s’incrementa el nombre. Des de la seva creació l’any 2004 als Estats Units, no ha baixat en cap moment la xifra en el cercador més de moda a la Xarxa.




El seu naixement ha sigut una revolució tan gran que, de la mateixa manera que amb els blocs els mitjans de comunicació escrits s’estan començant a replantejar la seva manera de funcionar, les ràdios també estan començant a fer el mateix. I és que el podcast ofereix la possibilitat d’escoltar el teu programa favorit en format mp3 en qualsevol lloc i moment i de poder sindicar-lo gràcies al format RSS . D’aquesta manera a través d’un programa de sindicació, com l’Itunnes del conegudíssim Ipod o Juice se’ns avisa que hi ha disponible un nou podcast preparat per descarregar-lo quan es vulgui. A més, com en els weblogs els podcasts són molt fàcils de fer i de publicar. Servidors com castpost, podomatic permeten allotjar gratuïtament els nostres arxius mp3 i sindicar-los per ser escoltats quan així es desitgi.




Segons el popular servei de gestió de feeds, Feedburner , un anàlisis sobre l’estat de la qüestió del podcasting, explica que només FeedBurner fa servir més podcasts que totes les emissores de ràdio del món juntes. A més el podcasting ha superat la velocitat d’adopció del llançament del considerat per molts com el producte de consum més exitós de la història: el DVD. A banda d’això, cada cop estan sortint més directoris de podcast que estan portant el tràfic de tornada als podcasters.

Jokes in English Podcast



José Antonio Gelado va ser la primera persona a Espanya en aventurar-se en aquest món com a creador de continguts. Comunicando és el nom del seu podcast, és setmanal i se centra en l’oci electrònic, Internet, la música lliure de distribució i el software lliure. Gelado afirma que fent el podcast se sent per primera vegada lliure. Com es pot veure, amb el podcasting s’aconsegueix, en essència, gairebé el mateix que amb els blocs. Però a través dels podcast es tenen unes avantatges específiques com són que l’oient escolta el que l’interessa, avançant el programa, aturant-lo o deixant el final fins més tard sense perdre’s res en cas d’una interrupció.





Vilaweb TV ens ensenya d'una manera clara i entenedora el funcionament del podcasting.

De la mateixa manera que els mitjans de comunicació escrits han hagut de canviar en part la seva manera de funcionar a causa del fenomen weblog, les ràdios convencionals han hagut d’adaptar-se al podcast i ja en són unes quantes al món que ofereixen els seus continguts a través d’aquesta nou mitjà. Catalunya Ràdio, des de la darrera modificació de la seva pàgina web de finals del 2005, ofereix tots els seus programes a través de sindicació via RSS. Però la primera ràdio de l’estat espanyol en oferir aquesta tecnologia als seus oients fou la Cadena Ser, l’abril de 2005. I a la resta del món, prestigioses cadenes de ràdio convencional com la BBC o CBS no han trigat en habilitar els seus oients un podcast dels seus principals programes. A més, oficialment ja han sortit emissores de ràdio que han començat a emetre exclusivament podcast. Infinity Broadcasting, una divisió de radiodifusió de la “major” Viacom, que va passar a dir-se KYOU Radio . Altres emissores populars són KCRW i Soma FM.





0 Comments:

Post a Comment

<< Home