Parlem de blocs

“Uns som explicacontes, d’altres mentiders piadosos, altres somiadors, altres som uns i aquests uns som els altres. En definitiva, a tots ens inspira la vida. Els Bloggers ens donen la oportunitat de dir al món tant el que pensem com el que deixem de pensar. Si ets un blogger, t’agradaria ser-lo o t’interessa el que expliqui la gent, aquesta és la teva comunitat.” Comunitat Blogger Espanya a la xarxa social Orkut.

Wednesday, May 17, 2006

L’ús que en fan els bloggers d’aquesta nova forma de comunicació.


La participació activa dels usuaris és una constant als blocs i les noves vies de comunicació a Internet. El feed-back entre els bloggers i els seus lectors enriqueix la seva comunicació i afegeix proximitat. La relació és semblant a la que podria donar-se en una conversa de bar entre amics, però, en molts casos, construïda amb un discurs més treballat que en aquesta circumstància.

Actualment, a través d’un bloc no només pots relacionar-te directament amb la resta del món, sinó que pots conèixer les experiències viscudes de la gent dels llocs més exòtics del planeta sense preguntar res a l’altre persona. Hi ha blocs de gairebé totes les temàtiques que a un se li puguin ocórrer. Sobre Àfrica (blogafrica ), (africabeat), sobre el món del futbol, sobre videojocs , o sobre jocs de taula. En definitiva, un gran ventall de possibilitats per entretenir-te o per saber-ne més sobre les inquietuds d’un mateix, com, per exemple, la immortalitat del cranc. Però és que si no t'ha quedat clara alguna cosa, pots preguntar-li directament a l'autor i et contesta encantat.

A més, existeixen una gran quantitat de blocs que tenen una dimensió pedagògica i educativa. Aquests són coneguts amb el nom d’edublocs i són abundants a Internet (Educación Musical, Cuaderno del Profesor, són alguns dels exemples en castellà). A la resta del món, destaquen blocs d’algunes universitats, com per exemple els de Harvard als EEUU. Aquests són els que realment compleixen la funció divulgadora del saber y són un bon exemple de l’esperit inicial dels blocs com a democratitzadors del coneixement a Internet.

Però els webblogs que més triomfen a la Xarxa són els de tecnologia i actualitat política. microsiervos.com és el considerat per molts com el millor bloc escrit en castellà actualment i parla sobre les noves tecnologies. De la mateixa manera, berria.info també podem dir que és el bloc més complert sobre política basca i està escrit en euskera per un periodista d’Euskadi.

I és que aquest tipus de pàgines web ha permès als periodistes alliberar-se de les traves que els seus mitjans els posen a l’hora d’escriure amb plena llibertat. Així doncs, són molts els informadors, que a banda de la seva columna d’opinió a un mitjà tradicional, tenen un bloc que els permet escriure exactament allò que pensen sobre un tema en concret. Per exemple, el periodista esportiu de La Vanguardia i Mundo Deportivo Enric Bañeres escriu diàriament un bloc que li permet fer una dura crítica al president del Barça Joan Laporta. Un altre és Lluís Foix, el director de La Vanguardia Digital que repassa, sense complexes, l’actualitat política al seu bloc. Aquest és un exemple referent a informació política de l’estat, però també trobem molts altres de països com els Estats Units: detnews.com, billmon.org . Fins i tot, donada la popularitat dels blocs i la seva alta influència a Internet, el president dels Estats Units, George Bush, no ha trigat en tenir un de propi. Seguint els passos de Bush, varis polítics de casa nostra ja es comuniquen a la Xarxa amb els seus ciutadans cibernètics. Aquest és el cas del president de la Generalitat Pasqual Maragall que des del 15 de febrer "es confessa" als catalans a través del seu weblog.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home