Parlem de blocs

“Uns som explicacontes, d’altres mentiders piadosos, altres somiadors, altres som uns i aquests uns som els altres. En definitiva, a tots ens inspira la vida. Els Bloggers ens donen la oportunitat de dir al món tant el que pensem com el que deixem de pensar. Si ets un blogger, t’agradaria ser-lo o t’interessa el que expliqui la gent, aquesta és la teva comunitat.” Comunitat Blogger Espanya a la xarxa social Orkut.

Wednesday, May 17, 2006

Introducció: El Concepte.

Els blocs són pàgines web personals a l’abast de tots els usuaris d’Internet. No fa falta saber llenguatge html per crear un d’aquests també anomenats weblogs o cuaderns de bitàcora.[1] Únicament és necessari uns mínims coneixements d’ informàtica per poder publicar a la Xarxa tot allò que es vulgui. Sense censures.

A través dels serveis d’edició i publicació de blocs, Blogger, Blogia, Blogalia o, fins i tot, Blocat en català, els usuaris poden, de manera fàcil i intuïtiva dir el que vulguin a la Xarxa. D’aquesta manera es redueixen, en gran part, les barreres existents en creació de pàgines web. Sens dubte, el principal obstacle per l’elaboració de webs, encara que, des de la creació de la World Wide Web els anys noranta, la publicació d’informació a escala global sense editors ha sigut una realitat a la Xarxa. No obstant això, hi ha diversos obstacles que s'han posat entre l’usuari mitjà i la publicació de continguts en línia: la codificació de las pàgines fent servir editors d’html, la seva composició mitjançant programes de disseny gràfic i la seva publicació en servidors web amb aplicacions de transferència de fitxers (FTP).

Però el que realment aporten els blocs a Internet és el concepte de participació. Absolutament tots els articles que es publiquen a qualsevol weblog ofereixen als seus lectors l’opció per defecte de comentar-los. No obstant això, no els hem de confondre amb els fòrums de debat, encara que, a priori, puguin semblar-se. El fòrum es caracteritza per ser d’autoria dispersa, mentre que les bitàcores se centren en un únic autor o en un conjunt perfectament identificat. A més, un bloc s’estructura de manera cronològica i temàtica, situant-se els articles de més actualitat a les posicions més elevades de la pàgina i amb la possibilitat d’agrupar-se per temes en un arxiu a part. També el weblog, a diferència del fòrum, genera una comunitat cap enfora (blogosfera) mitjançant enllaços d’entrada (refers y trackballs[2]) i de sortida (enllaços a les històries i blogroll[3]), mentre que el fòrum crea una societat cap endins. D’altra banda, els visitants d’una bitàcora busquen el punt de vista, l’estil del seu autor, mentre que en els fòrums els participants van buscant una informació concreta, contribuir a un debat obert o a començar un de nou. Per últim, el weblog no té editors, mentre que els fòrums acostumen a estar jerarquitzats, és a dir, hi ha editors o moderadors i diversos graus de participants en funció de la seva antiguitat, quantitat i qualitat de les seves contribucions. A més, els usuaris es poden subscriure gratuïtament a aquells blocs que més els hi agradin mitjançant la tecnologia RSS.



[1] El quadern de bitàcora és un llibre on s’apunta el rumb, la velocitat, les maniobres i els altres accidents de la navegació. Una llibreta que es guarda en una bitàcora, un armari, fix a la coberta i al costat del timó i que a causa de la brevetat de la paraula ha sigut adoptada por la comunitat bloguera hispana com a sinònim del terme bloc o weblog.

[2] Creat per Six Apart per Movible Type i consistent en un avís, generalment automàtic, que tenen els gestors de continguts de weblogs. Distingim dos tipus: el que notifica a un directori com Bitacoras.com que el bloc ha sigut actualitzat i el que avisa a l’anotació d’un bloc que hem publicat un post relacionat.

[3] Llistat de blocs recomanats. Faciliten la socialització entre els autors de weblogs, ja que poden generar xarxes de confiança

0 Comments:

Post a Comment

<< Home