Parlem de blocs

“Uns som explicacontes, d’altres mentiders piadosos, altres somiadors, altres som uns i aquests uns som els altres. En definitiva, a tots ens inspira la vida. Els Bloggers ens donen la oportunitat de dir al món tant el que pensem com el que deixem de pensar. Si ets un blogger, t’agradaria ser-lo o t’interessa el que expliqui la gent, aquesta és la teva comunitat.” Comunitat Blogger Espanya a la xarxa social Orkut.

Wednesday, May 17, 2006

El Moviment Bloc, una nova cultura nascuda a la Xarxa.


Els detractors d'Internet afirmen que és una xarxa anàrquica, desorganitzada i sense un aprofundiment en els seus continguts. Però l'últim moviment emergent a la Wold Wide Web desmenteix, en gran part, aquesta postura. Els blocs estan contribuint a la socialització dels seus usuaris i a l’agrupació d’aquests en comunitats virtuals. A través de comentaris en els blocs i, a partir d’enllaços externs, es va creant un grup de persones amb gustos semblants que es comuniquen entre elles. Els bloggers, espontàniament, han creat una blogosfera complexa, extensa, autorregulada i sobretot una comunitat que segueix molt de prop i és molt sensible a la informació que ofereixen els mitjans tradicionals, sobretot en política i tecnologia. I com en tota societat, hi ha els seus líders i els seus detractors i, a més, tot el que es publica està sotmès a l’anàlisi i la revisió dels altres (o almenys en els blocs més coneguts i influents).

El professor de la Universitat de Navarra, José Luis Orihuela, en el capítol que ha escrit al seu llibre Blogs, parla de les funcions que se li poden atorgar a la blogosfera: un filtre social d’opinions i notícies; un sistema d’alerta efectiva pels mitjans; un sistema de control i crítica dels mitjans; un factor de mobilització social; un nou canal per les fonts reconvertides en mitjans; un nou format aplicable a les versions electròniques dels mitjans tradicionals per cobertures de continuïtat, catàstrofes i accidents; un gegantesc arxiu que opera com a memòria de la Web; l’aliment constant privilegiat dels cercadors per la seva renovació constant i la seva alta densitat d’enllaços d’entrada i de sortida, i, per últim, la gran conversa de múltiples comunitats amb un comú denominador: el coneixement compartit. I és que pràcticament es podria dir que si un internauta desitja un bloc sobre una matèria concreta el més probable és que trobi algú que n’hagi escrit alguna cosa sobre allò que busca.

Pel que fa a la interacció entre bloggers, de moment, la comunicació és principalment virtual, si ens fixem en una enquesta elaborada per Orihuela que ens diu que el 84% dels bloggers no ha assistit mai a cap kedada (vol dir quedada, en argot blogger). Així doncs, es pot dir que la comunicació entre aquest tipus de gent és, bàsicament, a través d’una missatgeria instantània o de les xarxes socials que darrerament estan tenint molt d’èxit. Google, com no, és propietari de la gran triomfadora a la blogosdera: Orkut malgrat que només es pot formar part per invitació. Encara que això a Internet no és cap problema, ja que li demanes a qualsevol blogger que et convidi a Orkut i de seguida la reps al teu correu.

Explica Sonia Blanco al seu blog sobre periodisme i comunicació que als orígens d’Internet l’anonimat que oferia aquest nou mitjà era molt utilitzat pels seus usuaris perquè eren molts els que pensaven que això milloraria les seves relacions personals i, d’aquesta manera, les llistes de correu, canals d’IRC i els serveis de missatgeria van començar a créixer a grans proporcions.

No obstant això, últimament la nova tendència és la xarxa social: llocs on la gent s’ inscriu, amb dades certes i que es posa en contacte amb altres persones que comparteixin els seus mateixos interessos. Cada cop creixen més en nombre d’usuaris i sembla com si els internautes s’hagin cansat de tant anonimat i tanta impersonalitat i volguessin establir relacions amb persones més reals. Per aquesta raó, potser, aquest boom dels bloc, emplaçaments on normalment la gent tampoc menteix en referència a la seva identitat.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home